Portugalia: De unde n-ai mai vrea sa pleci

Ma gandesc la Portugalia si imi tresare inima. Daca as putea, m-as muta maine intr-un satuc din nord, intr-o casa cu gradina si livada de portocali. Neaparat sa fie si un fir de apa aproape, macar un paraias daca nu chiar ditamai raul Douro. Defapt daca stau si ma gandesc… livezile de portocali sunt predominant in sud, iar Douro curge in nord…Ce sa fac, daca imi e atat de drag la ei, nu pot sa ma hotarasc ce zona imi place mai mult. Sa fie sudul cu plajele aurii ale Atlanticului sau nordul in care ti se bucura ochii de la tot verdele din jur..

olhao-1-3

Sud: Laguna de langa insula Culatra, Olhao, Algarve.

amarante-1

Nord: raul Tamega, comuna Amarante

Din fericire, nici nu trebuie sa iti bati capul unde sa iti petreci vacanta; Portugalia e impanzita de autostrazi, in maxim 4-5 ore ajungi din cel mai sudic in cel mai nordic punct; asa ca te poti alinta cu cateva zile la soare indopandu-te cu peste si fructe de mare si apoi sa dai o fuga sa te racoresti in nord cu un pahar de vinho verde sau un vin de Porto.

Tip: daca ajungi la Porto iti recomand sa iei telefericul ce te urca pe Ponte Luis pentru a vedea  faleza si raul Douro de sus, iar apoi sa iti iei bilet la unul din barcagii ce ofera plimbari pe rau. Sunt niste experiente foarte placute, in plus pe langa bilet primesti cadou si vouchere cu degustare gratis de vin porto la unul din beciurile de acolo.

porto-1-4

Una din multele pivnite din Vila Nova de Gaia, Porto.

Cand termini cu degustarea tuturor nuantelor de port ( ca nu e numai rosu cum credeam), o iei iar la picior. V-am zis ca nu ma pot satura de Portugalia?

porto-1-5

Porto vazut de pe Ponte Luis